Prva čakra: Muladhara čakra

Muladhara (sanskrt: mula i adhara) = korijen i temelj je čitavog energetskog sustava čakri. Učestali nazivi su još korijenska čakra, temeljno središte. Smještena je u području trtične kosti, u zdjelici.

Prva čakra predstavlja naše tijelo, materijalno, prihvaćanje materijalnog, zemaljskog, čvrstog, konkretnog, sadašnje, suočavanje s onim što je sada tu. Na prvoj čakri trebamo istinski prihvatiti svoj život upravo takav kakav je jer je to polazišna točka da u svom životu nešto promijenimo. Na prvoj čakri imamo najviše otpora. Na neki način možemo u nekim trenucima doživljavati ovaj život kao kaznu. Zašto baš ovaj roditelj, zašto baš ovaj partner, zašto baš ova bolest, zašto baš ovaj planet. Ako uspijemo doći do stanja prihvaćanja dolazimo u stanje mira unutar sebe. To ne znači da nam se baš super mora sviđati ovaj život i možda nam još nije jasno zašto je baš tako, ali ako uspijemo uzeti polazišnu točku, iz nekog razloga moja duša je odabrala baš to, znači da je spremna da je sposobna ići u to iskustvo i kroz to iskustvo razvijati se dalje.

Prvom čakrom se uzemljujemo povezujemo se sa zemaljskim energijama koje nam pružaju podršku i sigurnost u životu. Ako na prvoj čakri postoji blokada znači da smo odzemljeni. Razne stvari u životu nas odzemljuju. Od boravka u maminom trbuhu, rođenja, ako smo bili neželjeno dijete, ako smo se rodili u obitelji gdje su roditelji željeli dečka, a mi smo se rodili kao curica, ako je bilo prisutno siromaštvo, ili nekakva bolest, ili stalno nekakva opasnost, ili zanemarivanje, traume, gubici, smrti… to je sve nesigurna okolina, a takva nas okolina odzemljuje i onda se mi povlačimo u neki naš svijet u neku našu sigurnost i potpuno se odvojimo od onoga što je naš život jer nam to nije lijepo nije sigurno nije udobno... ulazimo u svoj svijet gdje si napravimo nešto neku svoju ugodu i tako živimo i teško nešto riješimo dok se ne uzemljimo. Teško živimo u trenutku i teško prihvaćamo situacije.

Kod blokirane prve čakre često se borimo s velikim strahovima. Strah je najjači odzemljivač, on nas odmah odzemlji i odreže. U potpuno smo u nekom drugom stanju. Nismo više tu. Kada smo u strahu netko nam može govoriti ne brini sve je to u redu sve će biti dobro... glava će čuti, ali tijelo će ostati paralizirano. U karmičkoj dijagnostici učimo kako svjesno opustiti tijelo u strahu i propustiti ga kroz tijelo.

Energetska blokada na bilo kojoj čakri može dovesti i do fizičkih bolesti, ali u karmičkoj dijagnostici nikada pojedinu bolest ne povezujemo točno s određenom čakrom jer su uzroci bolesti kod svake osobe jedinstveni i ne postoji „tablica“ za pojedinu bolest.

Prva čakra: Muladhara čakra

Poveznice

anksiozni poremećajiblokada korijenske čakreborba protiv depresijedepresijadepresija kako si možete pomoćiemocija strahakako istinski prihvatiti svoj životkako se izvući iz depresijekako se ne bojatikako se osloboditi strahakorijenska čakralijek za strahosjećaj strahaoslobođenje od strahapodsvjesni strahporemećaji strahapsihologija straharješavanje strahovasimptomi depresijestrah uzrok i rješenje