Peta čakra: Vishuddha čakra

Vishuddha znači čistiti, a tvori u ljudskom tijelu središte zvuka i riječi. Učestali nazivi su još i peta čakra, vratna čakra, grkljansko središte. Smještena u cervikalnom dijelu kralježnice, područje grkljana.

Peta čakra predstavlja mogućnost izražavanja svega onog što smo osvijestili na prethodne četiri čakre. Između druge i pete čakre postoji posebna povezanost jer na petoj čakri izražavamo sebe prema drugima. Blokada na petoj čakri može se manifestirati ili kao nemogućnost izražavanja u vidu bojažljivosti i sramežljivosti ili kao prenaglašeno izražavanje u vidu agresivne komunikacije ili prekomjerne komunikacije. Na petoj čakri učimo kako da iskreno i otvoreno podijelimo svoje osjećaje, razmišljanja, želje i potrebe prema drugima. Osim izražavanja peta čakra se odnosi i na slušanje drugih.

Na petoj čakri jasnije razumijemo i čujemo drugu osobu, prihvaćamo je, cijenimo je. U koliko drugu osobu ne doživljavamo, ne vidimo ili ne čujemo doći do smetnje u komunikaciji.

Peta čakra: Vishuddha čakra

Poveznice

agresivna komunikacijaagresivni stil komunikacijeaktivno slušanjeblokirana grlena čakragrkljansko središtegrlena čakraiskrena komunikacijakako bolje slušatikako izbalansirati grlenu čakrukako izraziti sebekako naučiti bolje slušatikako pobijediti sramežljivostkako prevladati sramežljivostmogućnost izražavanjaotvaranje grlene čakreotvorena komunikacijapoteškoće sa izražavanjem svoga mišljenjapretjerana bojažljivostpretjerana sramežljivostriješi se sramežljivosti