Četvrta čakra: Anahata čakra

Anahata znači neoštećen, neokrnjen i tvori samo središte čovjeka, te povezuje donje tri čakre, koje su povezane s instinktima, s gornje tri čakre više ljudske svijesti. Učestali nazivi su još i četvrta čakra, prsno središte, srčana čakra. Smještena je u visini srca, u sredini prsa.

Na četvrtoj čakri dolazimo u kontakt sa sobom. Ova čakra pokazuje kakav odnos imamo prema sebi, a posljedično i prema drugima. Možemo li prihvatiti sebe upravo takvima kakvi jesmo i možemo li voljeti sebe. Na ovoj čakri bi trebali moći osjetiti svoju istinu, u smislu energije, sposobnosti, emocija... to sam ja u svakom trenutku takav kakva/kakav jesam. Ako u tome uspijemo dolazimo u stanje mira.

Blokada ove čakre može se manifestirati kao velika tuga čiji je uzrok mogla biti neka teška povreda od bliske osobe. U karmičkoj dijagnostici učimo kako opustiti i dopustiti da taj osjećaj tuge prožme naše tijelo. Učimo kako taj osjećaj podijeliti s osobom koja ju je uzrokovala i na kraju kako oprostiti za nanesenu povredu. Na četvrtoj čakri osvještavamo svoje želje i potrebe. Učimo kako izraziti to što želimo, te kako otvoreno prihvatiti i davati poklone i ljubav.

Četvrta čakra: Anahata čakra

Poveznice

kako dati ljubavkako izraziti i zadovoljiti svoje potrebekako izraziti svoje emocijekako oprostitikako oprostiti drugomkako oprostiti ljudimakako oprostiti sebikako oprostiti za nanesenu povredukako otvoriti srčanu čakrukako potpuno otvoriti srčanu čakrukako prebroditi tugukako prihvatiti ljubavkako prihvatiti sebekako primati ljubavkako probuditi ljubav prema sebikako pružiti ljubavkako si pomoci kod tugekako zavoljeti sebekontakt sa sobomljubav prema sebi

Šesta čakra: Ajna čakra

Ajna (čitaj agja) znači znanje, spoznaja i duhovno je središte, omogućuje pozornost i svjesnost. Učestali nazivi su još i šesta čakra, čeona čakra, treće oko. Smještena je između obrva, na sredini čela, iznad korijena nosa.

Šestu čakru zapravo poistovjećujemo s intuicijom. Kada je šesta čakra otvorena, bez blokada, intuicija nam je svjesno dostupna. Dobivamo informacije s kojima znamo što ćemo i znamo čemu zapravo služe. Da bi se postiglo stanje otvorene šeste čakre potrebno je očistiti i otvoriti sve prethodne čakre odnosno otkloniti sve blokade.

Blokade su stanja koja nam ne dozvoljavaju prisutnost i protok u svakom trenutku da živimo život kako treba. Oslobađanje od blokada omogućava nam da na šestoj čakri dođemo do potpunog prihvaćanja svega što se događa da istinski prihvaćamo svoju karmu i da shvatimo da je sve što se događa namijenjeno da nešto naučimo, a ne da doživljavamo kao kaznu.

Šesta čakra: Ajna čakra

Poveznice

blokada šeste čakrečeona čakraglavoboljaintuicijaistinsko prihvačanjejeste li intuitivnikako prihvatiti sebeoslobađanje od blokadapoteškoće u koncentracijiprihvaćanje samoga sebeprihvačanje svoje karmeproblemi sa snomšto znači potpuno prihvaćanjetreće oko